مرکز داوری اتاق ایران / اخبار / گزارش آماری سال ۱۴۰۳ مرکز داوری منتشر شد | کارنامه مرکز داوری اتاق ایران در سال ۱۴۰۳

گزارش آماری سال ۱۴۰۳ مرکز داوری منتشر شد | کارنامه مرکز داوری اتاق ایران در سال ۱۴۰۳

 

مرکز داوری اتاق ایران در سال ۱۴۰۳، رکورد بیشترین تعداد درخواست‌های داوری ثبت‌شده از بدو تأسیس (سال ۱۳۸۰) تاکنون را ثبت کرد. به گزارش روابط عمومی مرکز داوری اتاق ایران، جدیدترین گزارش آماری این مرکز در حالی منتشر می‌شود که رشد در شاخص‌های مختلف، خبر از اعتماد هرچه بیشتر فعالان اقتصادی به مرکز داوری می‌دهد.

شایان ذکر است گزارش حاضر، گزارش اولیه است و آمارهای تکمیلی در فروردین ماه ۱۴۰۴ منتشر خواهد شد. همچنین، آمارهای منتشره اولیه تا روز ۲۰ اسفند ۱۴۰۳ احصا شده و ممکن است در گزارش تکمیلی افزایش یابد.

در ادامه، به برخی از مهم‌ترین شاخص‌های آماری مرکز داوری اتاق ایران در سال ۱۴۰۳ اشاره خواهیم کرد:

  • تا تاریخ ۲۰ اسفند ۱۴۰۳، تعداد درخواست‌های داوری ثبت‌شده در این سال ۲۰۵ مورد بوده است. نکته قابل ذکر آنکه، این تعداد درخواست ثبت‌شده بیشترین تعداد ثبت درخواست سالانه از ابتدای ایجاد مرکز داوری اتاق ایران (سال ۱۳۸۰) تاکنون محسوب می‌شود. پیش از این، رکورد بیشترین ثبت درخواست داوری، ۲۰۱ مورد و مربوط به سال ۱۴۰۲ بود. طبق آمارها، مجموعا در ۴ سال اخیر (۱۴۰۰ تا ۱۴۰۳) ۷۲۱ درخواست داوری در مرکز داوری اتاق ایران به ثبت رسیده است. تعداد درخواست‌های ثبت‌شده، نشان‌دهنده میزان استقبال فعالان اقتصادی از خدمات مرکز داوری، آشنایی بیشتر آن‌ها با مرکز و همچنین، افزایش هر چه بیشتر اعتماد تجار و شرکت‌ها به این نهاد است.
  • ۲۰ مورد از ۲۰۵ مورد درخواست ثبت‌شده، داوری بین‌المللی بوده است. تابعیت طرفین دعوا در داوری‌های بین‌المللی مرکز، ترکیه (۵ مورد)، امارات (۴ مورد)، روسیه (۳ مورد)، چین (۲ مورد) و همچنین، هنگ کنگ، عمان، مجارستان، آلمان، مالزی، دومنیکا، پاناما و اوکراین (هر کدام با ۱ مورد) ثبت شده‌اند.
  • تعداد آرای صادره در سال ۱۴۰۳ نیز با رشد چشم‌گیر حدود ۲۶ درصد نسبت به سال گذشته، به ۱۳۲ مورد رسیده است. این رشد، بیانگر افزایش سرعت رسیدگی به پرونده‌ها و کارآمدی دبیرخانه مرکز است.
  • ارزش خواسته دعاوی جاری در مرکز داوری اتاق ایران در سال ۱۴۰۳، حدود ۱۱۵ هزار میلیارد ریال (یازده هزار و پانصد میلیارد تومان) برای دعاوی با خواسته‌ها ریالی و بیش از ۳۹۱ میلیون یورو برای دعاوی با خواسته‌های ارزی برآورد می‌شود. این در حالی است که ارزش خواسته دعاوی ثبت‌شده در سال ۱۴۰۳، حدود ۷۱ هزار میلیارد ریال (۷ هزار و صد میلیارد تومان) برای دعاوی با خواسته‌های ریالی و حدود ۳۴ میلیون یورو برای خواسته‌های ارزی بوده است.
  • ۶ مورد درخواست‌ داوری اضطراری در سال ۱۴۰۳ ثبت شده است.
  • تعداد درخواست‌های میانجی‌گری نیز در سال ۱۴۰۳، ۲ مورد بوده است.
  • ۶۶ درخواست داوری مربوط به قراردادهای خرید و فروش یا بیع (حدود ۳۲ درصد از کل)، ۴۰ درخواست داوری مربوط به قراردادهای پیمانکاری (حدود ۲۰ درصد از کل)، ۲۶ درخواست داوری مربوط به قراردادهای مشارکت و سرمایه‌گذاری (حدود ۱۳ درصد از کل)، ۲۰ درخواست داوری مربوط به قراردادهای خدمات (حدود ۱۰ درصد از کل)، ۱۲ درخواست داوری مربوط به قراردادهای اجاره (حدود ۶ درصد از کل) بوده و ۳۹ مورد نیز مربوط به سایر موارد است.
  • یکی از برجسته‌ترین نکات آمار استخراج‌شده، تعداد درخواست‌هایی است که قراردادهای مرتبط با آن‌ها در ۴ سال اخیر منعقد و شرط مرکز داوری اتاق ایران در آن‌ها درج شده است. بر این اساس، قراردادهای ۱۲۵ مورد از درخواست‌های داوری ثبت‌شده در سال ۱۴۰۳، از سال ۱۴۰۰ تا ۱۴۰۳ منعقد شده‌اند؛ به عبارتی حدود ۶۲ درصد از کل درخواست‌های ثبت‌شده در سال ۱۴۰۳. در این میان، قراردادهای مربوط به سال ۱۴۰۲ با ۴۷ مورد درخواست، بیشترین تعداد را به خود اختصاص داده‌اند. بررسی این شاخص نشان‌دهنده افزایش آگاهی نسبت به خدمات مرکز و افزایش اعتماد فعالان اقتصادی به استقلال، بی‌طرفی و تخصص مرکز داوری اتاق ایران است.
  • مرکز داوری اتاق بازرگانی ایران در یک سال گذشته، با هدف ارتقای دانش تخصصی و تبادل تجربیات میان متخصصان، مجموعه‌ای از رویدادها و پنل‌های آموزشی را برگزار کرده است. در این مدت، ۹ دوره و پنل تخصصی در قالب بیش از ۶۰ ساعت آموزش با حضور بیش از ۴۵ تن از اساتید برجسته داخلی و بین‌المللی و مشارکت صدها نفر از متخصصان، وکلا و فعالان حوزه داوری برگزار شد.
  • این آمارها صرفا مربوط به درخواست‌های ثبت‌شده و آرای صادره در مرکز داوری اتاق ایران است و شامل درخواست‌های ثبت‌شده و آرای صادره در دفاتر این مرکز در اتاق‌های استانی نمی‌شود. 

مرکز داوری اتاق ایران امیدوار است با ارائه خدمات کارآمد و بهره‌گیری از نیروی انسانی متخصص، سهم خود را در حل اختلافات تجاری و اقتصادی کشور بیش از پیش افزایش دهد.

گزارش تفضیلی از عملکرد این مرکز، در فروردین سال ۱۴۰۴ منتشر خواهد شد و به اطلاع مخاطبان گرامی خواهد رسید.